Elektrokemična vez

Elektrokemična vez predstavlja postopek nanosa abrazivnih zrn v enem sloju na delovno površino abrazivnih orodij. Abrazivna orodja predstavljajo katodo, na katero preko ustrezne raztopine s pomočjo toka potujejo kationi kovine (nikelj), ki se v tankem sloju izločijo na katodo. Debelina nanosa je odvisna od velikosti abrazivnih zrn.

Diamantno ali CBN prevleko lahko naredimo tudi na pri vas izdelane kovinske nosilce. V primeru, da imate kakšna vprašanja, vam bomo z zadovoljstvoma pomagali poiskati najbolj optimalno rešitev glede na vaše potrebe.

Elektrokemična vez se odlikuje po duktilni nikljevi prevleki, kar pomeni, da prenese plastične deformacije brez da bi se prevleka prelomila.

Brusna orodja v elektrokemični vezi odlikuje visoka stopnja reznosti n odprta struktura, kar omogoča obdelavo materialov, ki jih ne moremo obdelovati s smolno in kovinsko vezjo. Orodja lahko uporabljamo za suho ali mokro brušenje. Uporabijo jih lahko povsod tam, kjer se zahteva visoka dimenzijska točnost ter za nestandardne oblike brusov.

Visoka koncentracija zrn v prevleki omogoča brusom obdržati originalno obliko in dimenzijo skozi celoten čas uporabe. Za razliko od kovinske in smolne vezi, ki imata zaprto strukturo, struktura in oblika zrna zagotavljajo hitrejši odvzem materiala z minimalno tvorbo toplote. Dodatno omogočajo, zaradi poljubne izbire geometrije nosilnih teles, namensko in zelo učinkovito prilagodljivost zahtevanim postopkom obdelave.